استفاده از محصولات زنبور عسل برای پیشگیری و درمان موکوزیت دهان ناشی از درمان سرطان
چکیده
موکوزیت دهان یکی از شایع ترین عوارض پس از شیمی درمانی یا رادیوتراپی یا ترکیبی از هر دو است. هیچ درمان استانداردی برای پیشگیری یا درمان آن وجود ندارد. با توجه به اینکه برخی از محصولات زنبور عسل در این شرایط ارزشمند هستند، تصمیم گرفتیم ادبیات علمی در این زمینه را تجزیه و تحلیل کنیم. انتشارات علمی در مورد محصولات زنبور عسل با جستجوی ادبیات در PubMed، Scopus و Google Scholar شناسایی شدند. شواهد زیادی در مورد استفاده از عسل برای موکوزیت دهان به دلیل شیمی درمانی یا رادیوتراپی یا ترکیبی از هر دو وجود دارد. متأسفانه، کیفیت چندین متاآنالیز در مورد موضوع بسیار پایین است. شواهدی در مورد بره موم وجود دارد، کمی روی ژل رویال و هیچ چیز روی گرده و سایر محصولات زنبور عسل مانند آپیلارنیل یا زهر زنبور عسل وجود ندارد. محصولات زنبور عسل مانند عسل، بره موم و ژل رویال ممکن است برای ادغام در یک مفهوم کلی برای پیشگیری و درمان موکوزیت دهان مناسب باشند که باید شامل سایر مفاهیم شناخته شده مانند مراقبت از دهان، سرما درمانی دهان، ویتامین E موضعی و سطح پایین باشد. -لیزر درمانی محصولات زنبور عسل می توانند بخشی جدایی ناپذیر در درمان شیمی درمانی، رادیوتراپی و شیمی درمانی رادیویی شوند. متاآنالیزهای با کیفیت بالا و مطالعات بیشتر، به ویژه در مورد ترکیبی از استراتژی های مختلف، مورد نیاز است.
مقدمه
موکوزیت دهان یکی از شایع ترین عوارض پس از شیمی درمانی یا رادیوتراپی موضعی (مثلاً سرطان سر و گردن) یا ترکیبی از هر دو است. شدت آن به نوع و دوز شیمی درمانی و/یا رادیوتراپی بستگی دارد. موکوزیت دهان منجر به اریتم و زخم مخاط غیرکراتینه شده، درد قابل توجه، اختلال در تغذیه، بستری طولانی مدت در بیمارستان و عفونت های جریان خون می شود. به دلیل این علائم، می تواند باعث تأخیر در درمان شود و بر ارائه درمان بهینه سرطان تأثیر بگذارد، بنابراین بر بهبودی های بالینی و شانس درمان تأثیر می گذارد.
مکانیسم های ایجاد موکوزیت دهان به طور کامل شناخته نشده است، به ویژه رویدادهای سلولی پایین دستی که منجر به آسیب اپیتلیال دهان می شود. با توجه به شیمی درمانی، عوامل سیتوتوکسیک بر تمام اپیتلیوم تقسیم سریع در طول دستگاه گوارش از جمله دهان، حنجره و حلق از طریق اختلال در همانندسازی و ترمیم DNA، توقف چرخه سلولی، آسیب DNA و مرگ سلولی تأثیر میگذارند. علاوه بر این، پیشنهاد شده است که جوامع میکروبیوم دهان در ایجاد موکوزیت نقش دارند. در طول پرتودرمانی، گونههای فعال اکسیژن آزاد شده از سلولهای اپیتلیال و اندوتلیال NF-kB و TNF (عامل نکروز تومور) را فعال میکنند که سیتوکینهای پیشالتهابی تولید میکنند، بر تولید سنتاز سرامید تأثیر میگذارند و باعث آسیب DNA و مرگ سلولی میشوند. بار دیگر، اعتقاد بر این است که باکتری ها بر این فرآیندها تأثیر می گذارند. بررسی دقیق و جامع این موضوع اخیرا توسط Bowen و همکاران منتشر شده است.
در موارد ترکیبی از شیمی درمانی و رادیوتراپی، اعتقاد بر این است که این دو مکانیسم در کنار هم قرار می گیرند که مشکل را تشدید می کند. علاوه بر این، عوامل متعددی با افزایش خطر ابتلا به موکوزیت دهان مرتبط هستند. اینها شامل سن (افزایش خطر در سنین خیلی جوان و پیر)، جنسیت (افزایش خطر در زنان)، بهداشت و سلامت دهان، عملکرد ترشح بزاق پایین، عوامل ژنتیکی، شاخص توده بدن (افزایش خطر در افراد دارای سوءتغذیه)، عملکرد ضعیف کلیه، سیگار کشیدن و درمان قبلی سرطان.
روش های مختلفی برای پیشگیری و درمان موکوزیت دهان پیشنهاد شده است. S3-Guideline آلمان برای مراقبت های حمایتی در سرطان (راهنمای زیر یک توسعه سیستماتیک) مراقبت های دهان و دندان استاندارد شامل استفاده منظم از دهان شویه ها، بهداشت دندان (استفاده از مسواک نرم، استفاده از نخ دندان) ، اجتناب از موارد مضر را توصیه می کند. موادی (مانند الکل، تنباکو، غذاهای تند و داغ یا غذاهای اسیدی)، کنترل مداوم ضایعات و درد، اقدامات پیشگیرانه توسط دندانپزشکان، فلورایداسیون برای محافظت از دندان و کنترل بالینی و مشاوره در طول درمان.
با این حال، مراقبت استاندارد دهان به تنهایی برای بیمارانی که چنین درمان هایی را دریافت می کنند کافی نیست. متأسفانه، چند گزینه دیگر توسط طب سنتی ارائه شده است. یک بررسی سیستماتیک نشان داد که کلرهگزیدین معمولاً استفاده میشود نه در کاهش شدت موکوزیت و نه در پیشگیری از بروز آن مؤثر است. مفاهیم در درجه اول از طب مکمل و یکپارچه می آیند. با این حال، تفسیر نتایج حاصل از آزمایشات مختلف متناقض است. به عنوان مثال، یک متاآنالیز به این نتیجه رسید که گلوتامین ممکن است خطر و شدت موکوزیت را در طول پرتودرمانی یا شیمیدرمانی به طور کلی کاهش دهد، در حالی که گروه مطالعه موکوزیت انجمن چند ملیتی مراقبتهای حمایتی در سرطان، نتیجهگیری متفاوتتری ارائه کرد و در برابر گلوتامین تزریقی توصیه شد. بیماران پیوند سلول های بنیادی خونساز و رای مثبت به گلوتامین خوراکی در بیماران سرطانی سر و گردن. برای بسیاری از ویتامین ها، مواد معدنی و مکمل های غذایی دیگر، هیچ توصیه مثبتی امکان پذیر نبود. لیزر درمانی سطح پایین کارایی خود را در یک بررسی سیستماتیک و متاآنالیز ثابت کرده است، اما کرایوتراپی خوراکی به طور کلی توصیه می شود، به ویژه هنگامی که بیماران شیمی درمانی 5-فلوراوراسیل دریافت می کنند.
اطلاعات کمی در مورد استفاده بیماران به جز یک مطالعه از انکولوژی کودکان وجود دارد. توت سیاه، کربنات و عسل (6/11 درصد) بیشترین استفاده را داشتند. فاکتور رشد کراتینوسیت ممکن است گزینه جالب دیگری برای بیمارانی باشد که تحت رادیوتراپی سر و گردن با سیس پلاتین یا فلوراوراسیل یا شیمی درمانی به تنهایی برای سرطان های مخلوط جامد و هماتولوژیک هستند.
با وجود این، در چند سال گذشته شاهد انتشار تعداد قابل توجهی کارآزمایی بالینی در مورد استفاده از محصولات زنبور عسل برای موکوزیت دهان با نتایج جالبی بوده ایم. بنابراین، این بررسی قصد دارد شواهد فعلی آن محصولات زنبور عسل را خلاصه کند.
نتیجه گیری
استفاده از محصولات زنبور عسل و بره موم برای پیشگیری و درمان موکوزیت دهان ناشی از رادیوتراپی، شیمی درمانی و ترکیبی از هر دو بسیار مناسب به نظر می رسد. مطالعات بیشتر در مورد روش های تجویز همزمان و بهترین توالی ضروری است.
دریافت مقاله “استفاده از محصولات زنبورعسل برای پیشگیری و درمان موکوزیت دهان ناشی از درمان سرطان” در سایت اصلی
دیدگاهتان را بنویسید